Scurt istoric

Istorie Octombrie 23, 2014

Biserica din satul şi comuna Valea Seacă cu hramul ,,Vovidenia”, iniţial a fost construită din lemn de către Duca Voievod  şi Anastasia Doamna-soţia sa, acest domnitor având în Moldova trei domnii: 1665-1666; 1668-1672; 1678-1683. 

Nu avem date istorice care să ateste în cursul căreia dintre cele trei domnii a construit acea biserică.

Deteriorându-se, datorită intemperiilor, cu aproximativ 200 ani mai târziu, boierii Roznovanu (Nicolae, Nicolae, Iordache şi Măriuca) au construit din piatră actuala biserică. La început a fost schit călugăresc, dar a deservit şi ca biserică de parohie pentru micul cătun Valea Seacă de atunci.

Clădirea bisericii a suferit mai multe reparaţii precum şi lărgirea habitatului prin anexarea unui pridvor pentru a satisface necesarul habitual. Construcţia pridvorului s-a săvârşit la iniţiativa preotului paroh Dumitru Botez (1958-1970). Succesorul pr. Botez, preotul Dimitriu Nicolae a pictat interiorul bisericii.

Începând cu anul 1983, eu, pr. Alexa Vasile, administrez această biserică.

În decursul de loc 31 de ani de activitate pastorală, am săvârşit cu ajutorul credincioşilor mai multe lucrări de îmbunătăţire, înfrumuseţare şi înzestrare a lăcaşului de cult.

Cât priveşte aspectul exterior, acesta a fost renovat în totalitate, iar interiorul a fost înzestrat cu parchet, strane şi catapeteasmă, toate din stejar.

Actualmente, ne străduim să ducem la bun sfârşit lucrările de construcţie a unei case de prăznuire şi intenţionăm ca în perspectiva să împrejmuim biserica şi cimitirul din jurul ei cu gard de fier şi alte lucrări care să dea bisericii o notă de bună gospodărire.